Koenders gaat via unieke financieringsvorm meer kinderen snel vaccineren

Minister Koenders heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor een nieuwe financieringsvorm van gezondheidssystemen in arme landen.

"Het is van groot belang om geen minuut te verliezen als het gaat om vaccinaties van kinderen in ontwikkelingslanden. Investeren in gezonde kinderen is cruciaal voor de economische ontwikkeling van deze landen. Het voorfinancieren via de kapitaalmarkt van vaccinatieprogramma’s en gezondheidssystemen is een zeer effectieve manier van ontwikkelingssamenwerking. Dit is nog essentiëler in tijden van economische crisis nu er nauwelijks geld is voor vaccinatie", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De minister maakte bekend dat Nederland mee gaat doen aan de International Finance Facility for Immunisation (IFFIm), een nieuwe financieringsvorm van de GAVI Alliance, een internationale publiek-private partnerschap waar Nederland nauw bij betrokken is. Nederland staat de komende acht jaar garant voor tien miljoen euro per jaar. Omdat het hele bedrag zo snel mogelijk ingezet moet worden voor vaccinaties en betere gezondheidssystemen, worden obligaties ter waarde van tachtig miljoen euro via IFFIm op de kapitaalmarkt uitgezet. Koenders: "Het bedrag van tachtig miljoen euro komt zo direct beschikbaar, terwijl het dit jaar om slechts tien miljoen euro financiering gaat. Deze vorm van voorfinanciering heeft zich inmiddels bewezen en is cruciaal voor het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen in tijden van financieel-economische crisis. Het past bij de modernisering van ontwikkelingssamenwerking die ik voor sta."

Sinds de lancering van IFFIm in 2006 is al zo’n twee miljard dollar op de kapitaalmarkt opgehaald, gesteund door het VK, Frankrijk, Italië, Spanje Zweden, Noorwegen en Zuid Afrika.