Koenders consulteert Surinaamse gemeenschap over nieuwe relatie

Op initiatief van minister Koenders kwamen op dinsdag 30 september enkele leden van de Surinaamse gemeenschap in Nederland bijeen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Doel van de bijeenkomst was om van gedachten te wisselen over de nieuwe relatie van Nederland met Suriname. In deze nieuwe relatie staat de samenwerking van de beide samenlevingen centraal, niet zozeer de samenwerking tussen de overheden.

De genodigden aan de ronde tafel bijeenkomst die de nieuwe relatie belichamen, gaven minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aanknopingspunten om de samenwerking tussen beide samenlevingen verder te verbeteren. De resultaten van het overleg worden meegenomen in de voorbereiding van de minister op zijn aanstaande reis naar Suriname in oktober.

Er bestaan talloze samenwerkingsverbanden met Suriname, van klein en individueel tot heel groot. Zo ondersteunen de Suriprofs - professionele voetballers die zelf in Suriname zijn geboren of van wie tenminste één van de ouders uit Suriname afkomstig is - ontwikkelingsprojecten in Suriname en voeren Nederlandse artsen operaties uit in Surinaamse ziekenhuizen.

Om deze samenwerking van samenleving tot samenleving verder te stimuleren heeft Koenders de zogenaamde Twinning faciliteit Nederland-Suriname opgericht. Deze faciliteit heeft als doel om gezamenlijke activiteiten van Nederlandse en Surinaamse maatschappelijke organisaties te financieren, wanneer deze - bijvoorbeeld door kennisuitwisseling, capaciteitsversterking en institutionele versterking - op een duurzame wijze bijdragen aan een verdieping en verbreding van de huidige samenwerkingsrelatie.