Koenders benoemd als speciale gezant VN

Minister Koenders is benoemd als speciale gezant van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de hervorming van de financiële architectuur. Dat is bekend gemaakt in Den Haag tijdens een vergadering van de Stiglitz-commissie.

Deze VN-commissie, onder leiding van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, buigt zich over de economische en financiële crisis en de gevolgen daarvan voor ontwikkelingslanden. Het zijn juist de armste landen waar de gevolgen van de crisis groot zijn.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is op verzoek van de VN nauw betrokken bij de Commissie. Koenders nodigde Stiglitz uit in Den Haag te komen vergaderen, waarbij ook andere Europese vertegenwoordigers aanwezig waren.

De commissie bereidt een conferentie voor van 1 tot 3 juni in New York. Minister Koenders is actief betrokken bij deze voorbereidingen en zal deelnemen aan de conferentie in New York.

Doel van deze conferentie is het identificeren van korte- en lange termijn maatregelen die genomen moeten worden om de impact van de crisis te minimaliseren, met name voor de meest kwetsbare groepen in de minst ontwikkelde landen. Daarnaast zal er gesproken worden over de hervorming van de internationale financiële architectuur, waarbij alle VN-lidstaten, dus ook de ontwikkelingslanden betrokken zijn.