Kindervredesprijs voor strijd tegen geweld in Braziliaanse favela’s

'Het vergt grote moed en kracht om in opstand te komen tegen mensenrechtenschendingen en te vechten voor verandering.' Dat zei minister Verhagen bij de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs 2008 vandaag in Den Haag aan de zeventienjarige Mayra Avellar Neves uit Brazilië.

Avellar Neves kreeg de prijs uit handen van de voormalige aartsbisschop van Zuid-Afrika en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die vandaag een OVSE-vergadering bijwoont in Helsinki, feliciteerde de winnares via een videoboodschap. Hij kondigde aan dat Nederland in maart volgend jaar een internationale conferentie organiseert rond huiselijk geweld tegen meisjes.

Avellar Neves woont in een van de vele gevaarlijke favela's (sloppenwijken) van Rio de Janeiro, waar extreem geweld elk jaar aan duizenden kinderen het leven kost. Op haar vijftiende organiseerde ze een succesvolle mars tegen het geweld in haar favela, waardoor zij en andere kinderen weer naar school konden.

Verhagen zei grote bewondering te hebben voor de toewijding van Avellar Neves om haar wereld te verbeteren: 'Het is ontzettend belangrijk dat je de realiteit van je jeugdjaren niet zomaar hebt geaccepteerd, maar hebt gestreden voor verandering.'

De Kindervredesprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Elk jaar wordt een kind bekroond dat zich op bijzondere wijze inzet voor de kinderrechten. De Nederlandse Stichting KidsRights organiseert de uitreiking van de prijs in samenwerking met Nobel Vredesprijswinnaars, waaraan een geldbedrag is verbonden van 100.000 €. Dit prijzengeld wordt geïnvesteerd in projecten op het werkgebied waarin de winnaar actief is.