Internationale organisaties en expats meer tevreden

Internationale organisaties en hun buitenlandse werknemers (expats) zijn steeds meer tevreden over Nederland als gastland. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dit een stap in de goede richting: “Voor Nederland is het van politiek en economisch belang deze organisaties in het land te hebben en te houden. Zij zijn welkome gasten. Het helpt als zij en hun medewerkers zich hier serieus genomen en goed bediend voelen.”

Enkele jaren geleden kwam er veel kritiek van de 31 internationale in Nederland gevestigde organisaties en hun expat medewerkers. Zij klaagden onder meer over de stroeve samenwerking met de overheid, over de gezondheidszorg en uiteenlopende behandeling op het gebied van belastingen. Het kabinet nam maatregelen. Verschillen in fiscale behandeling werden weggenomen, verblijfsrechten van de expats verruimd en de communicatie met de organisaties werd verbeterd.

Uit een onafhankelijk onderzoek van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat nog steeds verbeteringen nodig zijn, maar dat de organisaties en de meerderheid van hun expat medewerkers (68 procent) tevredener zijn over Nederland. Als winstpunten worden onder meer genoemd de betere samenwerking met Buitenlandse Zaken, de verbeterde informatievoorziening, en de diensten van de Xpat Desk van de gemeente Den Haag, de IND en de Belastingdienst.

De meeste internationale organisaties in Nederland zijn gevestigd in Den Haag en omgeving. Het zijn internationale gerechtshoven en tribunalen, Europese instellingen en andere volkenrechtelijke organisaties, zoals het Internationaal Strafhof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.