Groen licht voor voortzetting export bloemen uit Gaza

Israël geeft groen licht voor de export van bloemen uit Gaza tot het einde van het groeiseizoen in mei, als de veiligheidssituatie dit toelaat. Die toezegging kreeg minister van Buitenlandse Zaken Verhagen van zijn Israëlische collega Livni in Brussel.

Met Nederlandse steun telen 1500 Palestijnse boeren in Gaza bloemen en fruit. Hun producten worden via Israël uitgevoerd naar Nederland, waar ze op de veiling van Aalsmeer worden verhandeld. Ondanks de vaak gespannen situatie zijn er sinds de vijandelijkheden in Gaza en Israël van begin dit jaar drie zendingen van in totaal 185 duizend stuks anjers uitgevoerd.

Minister Verhagen is blij met de Israëlische toezegging. ‘Het laat zien dat samenwerking een echt alternatief is voor het geweld en terreur.’ Door de vijandelijkheden was de export stil komen te liggen en had de tuinbouwsector miljoenen schade geleden. Nederland verleende de afgelopen 2,5 jaar 7 miljoen euro steun aan de bloemensector in Gaza.

De internationale gemeenschap heeft de Palestijnen wederopbouwhulp in het vooruitzicht gesteld als er een duurzaam staakt-het-vuren komt, de grenzen open gaan en Hamas tot een vergelijk komt met de Palestijnse autoriteit.