Financiële crisis treft ook Mali

“De gevolgen van de financiële crisis zijn verontrustend', aldus president Amadou Toumani Toure van Mali, gistermiddag in zijn gesprek met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Minister Koenders is op werkbezoek in Mali. “Het ziet er naar uit dat ook de allerarmste landen door de financiële crisis getroffen worden. Dat zij hier helemaal niets mee te maken hebben, maakt dat extra wrang”, aldus minister Koenders.

Heel veel Malinezen (geschat wordt 2 miljoen) werken in het buitenland, waarvan ruim 120.000 in Europa, voornamelijk in Frankrijk. Veel van deze mensen sturen maandelijks geld naar huis. Als zij hun baan kwijt raken zullen deze overmakingen (remittances) minder worden, of zelfs helemaal ophouden. Dat heeft grote gevolgen voor de vele Malineze gezinnen die van deze inkomsten afhankelijk zijn.

Ook de exportmogelijkheden, en vooral de export van katoen, staan onder druk. De inkomsten voor katoenboeren lopen daardoor snel terug.

Verlaging van de hulpbudgetten is een derde gevolg van de financiële crisis voor Mali. Omdat veel westerse landen de hoogte van hun hulpgelden aan het Bruto Nationaal Product hebben gekoppeld, zullen deze de komende periode afnemen.