EU-akkoord over minder CO2-uitstoot

Oliemaatschappijen moeten in 2020 10 procent minder CO2 uitstoten bij de productie en verbruik van brandstof. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen zijn dat woensdag overeengekomen.

Nederland heeft een sterke lobby voor dit akkoord gevoerd. 'Het is essentieel dat de EU samen optrekt tegen de klimaatverandering en in december overeenstemming bereikt over een ambitieus klimaatpakket. Dit gezamenlijke besluit plaveit de weg naar een nog krachtiger Europees klimaatbeleid', zei Timmermans (staatssecretaris Europese Zaken) dan ook verheugd.

Op aandringen van Nederland is in het akkoord ook vastgelegd dat oliemaatschappijen vanaf januari 2011 zwavelvrije brandstof moeten leveren aan de binnenvaart. Dit is een jaar eerder dan de Commissie voorstelde. Zwavel leidt via verbindingen tot luchtvervuiling en gezondheidsproblemen.

Het akkoord voorziet er ook in dat belemmeringen in de brandstofwetgeving om biobrandstoffen toe te passen worden weggenomen.

Nederland heeft steeds het grote belang van deze afspraken onderstreept en een grote rol gespeeld in de totstandkoming ervan: Nederland beseft dat voor duurzaam vervoer niet alleen de auto's, maar ook de brandstoffen, schoon en zuinig moeten zijn. Voor Nederland is vooral van belang dat de eisen ertoe leiden dat auto's minder fijnstof uitstoten. De kleine stofdeeltjes zorgen nu voor een vervuilde lucht in Nederlandse steden.

Het Europees Parlement stemt half december over het compromis.
De bedoeling is dat onderhandelaars dan ook akkoorden hebben bereikt over andere wetsvoorstellen, zoals het veilen van emissierechten en zuinigere auto's.

Timmermans schrijft deze deze week in zijn weblog over de noodzaak te durven kiezen voor maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering.