Eerste opleidingscentrum voor gezondheidszorg in Uruzgan opent deuren

De opening van het eerste Health Training Center in Uruzgan is een feit. Deze week startten de trainingen voor Afghanen die een opleiding volgen tot gezondheidsmedewerker. De trainingen zijn onderdeel van een nationaal project om de gezondheidszorg in Afghanistan te verbeteren.

Het centrum biedt onder meer opleidingen aan tot arts, verpleegkundige en vroedvrouw. De trainingen worden gegeven door gediplomeerde Afghanen die al ruim vier jaar werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Per maand worden drie tot vier trainingen gegeven. De klassen bestaan uit tien tot vijftig personen, vrouwen krijgen les in een apart lokaal. Na het voltooien van de training kunnen de opgeleiden aan de slag in de verschillende gezondheidscentra in Uruzgan.

Met Nederlandse financiering worden in Uruzgan twaalf nieuwe Basis Gezondheidscentra en subcentra gebouwd en uitgerust om de bereikbaarheid van gezondheidsdiensten te vergroten. Daarnaast financiert Nederland in het kader van het nationale gezondheidsprogramma onder meer ook de inenting van kinderen en zwangere vrouwen.