Benelux en Baltische staten voeren informeel overleg over relatie met Rusland

'Europa heeft laten zien dat het mogelijk is de erfenis van het verleden te overwinnen en als goede buren met elkaar samen te leven, zelfs als het gaat om een moeilijke en harde partner als Rusland.' Dat verklaarde minister Verhagen vandaag na afloop van een informeel overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux en de Baltische staten in Estland.

De Benelux wordt door Estland, Letland en Litouwen gezien als een voorbeeld van een efficiënte organisatie van een groep kleine landen binnen de Europese Unie. Sinds 2006 wisselen de landen regelmatig met elkaar van gedachten over de mogelijkheden van samenwerking, en over de belangrijkste vraagstukken waar de Europese Unie voor staat.

Nederland staat een evenwichtige en eenduidige benadering van Rusland voor. Hoewel de EU-landen en Rusland veel gedeelde belangen hebben, moet het land worden gehouden aan de normen en waarden die het zelf heeft onderschreven. 'Ondanks de verschillen in onze geschiedenis is het van groot belang dat we met één Europese stem spreken tegen Rusland', benadrukte minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Naast de relaties tussen de Europese Unie en Rusland, bespraken de zes ministers in Estland ook de crisis in Georgië, het nabuurschapbeleid ten opzichte van Wit-Rusland, Oekraïne en andere landen in Oost-Europa en de Kaukasus, en de Europese energiepolitiek.