Australië en Nederland zetten nauwe samenwerking voort

Australië en Nederland gaan door met de uitstekende samenwerking wat betreft Afghanistan. Dat verklaarde minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vandaag na een ontmoeting in Den Haag met zijn Australische collega Stephen Smith.

Smith feliciteerde Nederland met het succesvolle verloop van de Afghanistan conferentie. Hij noemde het belang van een geïntegreerde benadering waarbij politieke initiatieven, ontwikkelingssamenwerking en militaire optreden samen gaan. Daarnaast gaf Smith aan blij te zijn dat regionale samenwerking en de leidende rol van de VN bij de opbouw van Afghanistan werden onderschreven tijdens de conferentie.

De beide ministers spraken ook over de antiracismeconferentie van de Verenigde Naties van eind april in Genève. Nederland en Australië verwerpen de huidige eindverklaring van de conferentie. In deze tekst staat religie boven de rechten van het individu, wordt discriminatie op basis van seksuele geaardheid niet veroordeeld en staat antisemitische taal.

Nederland heeft daarom in EU-verband inmiddels een alternatieve slottekst gepresenteerd. Smith gaf aan dat deze tekst in Australië met instemming ontvangen was. De ministers spraken af in de komende weken gezamenlijk op te trekken in voorbereiding naar de conferentie. “Als de eindverklaring niet veranderd zal ik niet schromen om mij terug te trekken uit de conferentie”, aldus Verhagen.

Minister Verhagen bracht op uitnodiging van de Australische regering eerder dit jaar een bezoek aan Australië waar hij zijn ambtgenoot opzocht in zijn woonplaats Perth.