Arrestatiebevel Bashir grote stap vooruit

‘Als er een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen president Bashir, is dat een belangrijke stap vooruit voor het internationale recht.’ Aldus reageerde minister Verhagen op berichten dat het Internationaal Strafhof mogelijk vandaag besluit tot een aanhoudingsbevel tegen de president van Soedan.

De aanklager bij het in den Haag gevestigde Internationale Strafhof had de rechters in juli gevraagd een arrestatiebevel tegen Bashir uit te vaardigen. Hij wil Bashir vervolgen voor diens verantwoordelijkheid voor de dood van vele duizenden mensen in Darfur, als gevolg van geweld en verdrijving. De milities die de bewoners van Darfur terroriseren, zouden optreden met goedvinden van de regering van Bashir. Het Hof maakt zeer binnenkort bekend of het verzoek van de aanklager wordt ingewilligd.

'Als een zittende president wordt aangeklaagd en als het lukt hem voor de rechter te brengen, zal dat een duidelijk waarschuwing zijn voor alle landen van de wereld, dat niemand boven de wet staat', aldus Verhagen.

Nadat het Strafhof een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, zijn de lidstaten van het Strafhof en Soedan verplicht samen te werken met het Hof, zodat Bashir daadwerkelijk voor de rechter kan worden gebracht