Afrikaanse diplomaten starten opleiding op Clingendael

Vandaag zijn op Clingendael 24 diplomaten uit Afrika begonnen aan de opleiding International Relations and Diplomacy Practice. Joke Brandt, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, gaf vanmiddag op Clingendael het startschot voor de opleiding.

Deze opleiding wordt betaald uit de begroting van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en geeft ambtenaren uit Afrikaanse landen de kans om zich het diplomatenvak eigen te maken. Het past in het fragiele statenbeleid van de minister: zonder veiligheid door een beter leger en politie, meer aandacht voor diplomatie en een betere overheid, en vredesdividend worden in fragiele staten als in de Grote Merenregio de Millenniumdoelen immers niet gehaald.

Dit jaar vindt de opleiding voor de tweede keer plaats. De opkomst dit jaar is groot. Er zijn 24 diplomaten uit Kenia, Uganda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola, de Centraal Afrikaanse Republiek, DRC Congo, Congo Brazzaville, Rwanda, Noord-Sudan, en Zuid-Sudan. De opleiding duurt tot 3 april en is opgezet om diplomaten uit verschillende Afrikaanse landen, met name uit het Grote Merengebied, kennis met elkaars achtergrond te laten maken.

Joke Brandt benadrukt de complexiteit van de problemen in het Grote Merengebied en de rol die diplomaten als naaste adviseur van hun leider daarin kunnen spelen. “Diplomaten hebben een belangrijke rol in vredesprocessen, in het bestrijden van armoede en in het winnen van vertrouwen.”, aldus Brandt.