Rapport: Nederlandse ontwikkelingshulp helpt

Nederlandse ontwikkelingshulp boekt goede resultaten. Dat staat in de tweede resultatenrapportage die minister Koenders donderdag aan het parlement heeft gestuurd.

De tweejaarlijkse rapportage van het ministerie van buitenlandse zaken wil inzichtelijk maken welke resultaten worden geboekt met Nederlands ontwikkelingsgeld. Positieve resultaten zijn volgens het rapport ('Resultaten in ontwikkeling 2005-2006') met name geboekt in het basisonderwijs. Zo gaan er nu in landen als Uganda en Zambia veel meer kinderen naar school. Op het gebied van gezondheidszorg voor moeder en kind zijn de uitkomsten minder goed. Voor dat aspect is meer geld en aandacht nodig.

Voor het eerst is er aandacht voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. Economische groei, zowel in de stad als op het platteland, zorgt voor werkgelegenheid en inkomen. Dit is cruciaal om armoede terug te dringen. Economische ontwikkeling vormt de basis voor elk land om op eigen benen te kunnen staan.

Het rapport komt tot de coclusie dat ontwikkkelingssamenwerking zinvol is, en helpt de Millennium Ontwikkelingsdoelen te behalen. Minister Koenders vindt dat de meeste winst nog te boeken is in Afrika, postconflictlanden en moeilijk bereikbare regio's.