Nederland spreekt Saoedi Arabië aan op uitspraak in verkrachtingszaak

Nederland veroordeelt het arrest van het Saoedische Hoger Gerechtshof dat een slachtoffer van groepsverkrachting een straf oplegde van zes maanden cel en tweehonderd zweepslagen. Op verzoek van minister Verhagen heeft een hoge ambtenaar van zijn ministerie deze boodschap overgebracht in een gesprek met de Saoedische ambassadeur.

Het is een vrouw in Saoedi-Arabië verboden in het gezelschap van een man te verkeren met wie zij geen familierelatie heeft. "Dit mag nooit een reden zijn om de schuld van een verkrachting bij het slachtoffer te leggen", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Nederland is van mening dat lijfstraffen het recht op lichamelijke integriteit schenden. Ook zijn lijfstraffen in strijd met het verbod op wrede, onmenselijke en vernederende behandeling of bestraffing, zoals afgesproken in verschillende internationale mensenrechtenverdragen. Bescherming en bevordering van de mensenrechten wereldwijd vormen de rode draad van het mensenrechtenbeleid van minister Verhagen.

De Saoedische ambassadeur zegde toe het Nederlandse protest aan zijn hoofdstad over te brengen. Ook internationaal heeft deze veroordeling veel verontwaardiging opgeroepen. Op 25 november heeft de Europese Unie een démarche uitgevoerd bij het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyaad.