Subsidie voor de verduurzaming van biomassaproductie voor import naar Nederland

Subsidie voor de verduurzaming van biomassaproductie voor import naar Nederland

Subsidie voor de verduurzaming van biomassaproductie voor import naar Nederland

Vanaf 25 juli 2009 kunnen ondernemers NGO's of kennisinstellingen die projecten willen realiseren die leiden tot een verduurzaming van de import van biomassa naar Nederland in aanmerking komen voor de subsidieregeling Duurzame Biomassa-import. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben dit in de Staatscourant van 24 juli bekendgemaakt. De regeling heeft een budget van 7,5 miljoen euro. Hiermee kunnen ongeveer twintig projecten worden gerealiseerd.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten projecten op innovatieve wijze bijdragen aan de verduurzaming van ketens voor biomassa. Hieronder wordt verstaan: het verduurzamen van de biomassaproductie aan de hand van het Toetsingskader Duurzame Biomassa , het ontwikkelen en toepassen van certificeringssystemen voor geïmporteerde biomassa en het tegengaan van ongewenste indirecte effecten van biomassaproductie. Indirecte effecten zijn bijvoorbeeld effecten op voedselprijzen of verschuivingen in landgebruik door ingebruikname van nieuw landbouwareaal elders.

Aanvragen

Een aanvraag kan tot en met 15 oktober 2009 worden ingediend. Een onderneming of organisatie kan alleen een aanvraag indienen of in een samenwerkingsverband. De penvoerder van de aanvraag moet in Nederland gevestigd zijn. Meer informatie is beschikbaar via www.senternovem.nl/duurzamebiomassa-import

Innovatieagenda Energie

De subsidieregeling Duurzame Biomassa-import is onderdeel van de innovatieagenda Energie. De innovatieagenda Energie draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen zoals vastgelegd in Schoon en Zuinig, het werkprogramma van het kabinet dat het gebruik van hernieuwbare energie stimuleert, energie-efficiency verbetert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
Meer informatie: www.senternovem.nl/energietransitie/innovatieagenda_energie