'IJsland moet Icesave overeenkomst goedkeuren'

Het is absolute noodzaak dat IJsland de Icesave-overeenkomst goedkeurt. Dat heeft minister Verhagen telefonisch aan zijn IJslandse ambtgenoot Skarphédisson laten weten. Nederland heeft een leen-overeenkomst van 1,3 miljard euro met IJsland gesloten voor de compensatie van spaarders van de internetbank Icesave.

"Een oplossing van de problemen rond Icesave zou een snelle behandeling van de IJslandse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie zeer ten goede komen," zo verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). ‘"Het zou laten zien dat IJsland de EU-richtlijnen in de praktijk serieus neemt.’"

De Nederlandse overheid heeft gedupeerde spaarders al tot een saldo van 100.000 € gecompenseerd. Dit is niet afhankelijk van de goedkeuring van de leen-overeenkomst. IJsland is verplicht saldo’s tot een bedrag van 20.887 € aan Nederland terug te betalen. In totaal gaat het hierbij om 1,3 miljard euro.

De beide regeringen waren in juni overeengekomen dat Nederland daarvoor aan IJsland een rentedragende lening ter grootte van dit bedrag zal verstrekken, die over een periode vijftien jaar kan worden terugbetaald. Het parlement van IJsland moet deze leen-overeenkomst nog ratificeren.

Nederland staat positief tegenover de ambities van IJsland om lid te worden van de Europese Unie. Het land is een democratie en een rechtstaat, en heeft nu al tweederde van de Europese wetgeving in uitvoering. Het is ook een betrouwbare partner binnen de NAVO.

Nederland wil dat landen aan alle Europese criteria voldoen voordat ze tot de Unie kunnen toetreden. Dat geldt ook voor de naleving van de richtlijn over het depositogarantiestelsel.

IJsland heeft deze week officieel te kennen gegeven dat het wil toetreden tot de Europese Unie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen de aanvraag van IJsland op 27 juli bespreken.