Nederland vraagt snelle uitvoering uitspraak Hof Sudan

Nederland vraagt de partijen in Sudan de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage over de olierijke provincie Abyei snel uit te voeren. Het Hof stelde vandaag in een uitspraak de grensafbakening vast tussen Noord- en Zuid-Sudan.

De grenzen van Abyei worden al jaren door de regeringen in het noorden en zuiden betwist, wat meermaals heeft geleid tot gewapende confrontaties. Op aanraden van Nederland hebben de twee partijen het Hof van Arbitrage in Den Haag gevraagd om zich uit te spreken over de grensafbakening van het gebied.

"De partijen moeten deze uitspraak accepteren, en niet alsnog met geweld hun gelijk proberen te halen," verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Er moet nu vaart worden gezet achter de uitvoering van het vredesakkoord.”

Het vredesakkoord maakte een einde aan decennia van burgeroorlog, maar werd door de gewelddadigheden in Abyei sterk onder druk gezet. Naast bepalingen over grensafbakening bevat het vredesakkoord ook belangrijke afspraken over nationale verkiezingen en de verdeling van de olie-inkomsten tussen Noord- en Zuid-Sudan.

“Nederland zal nauw betrokken blijven bij de uitvoering van het vredesakkoord en de ontwikkeling van Abyei in het bijzonder. Afgelopen juni hebben beide partijen in Washington ons beloofd om zich te zullen houden aan de uitspraak. Die belofte moeten zij nu nakomen en het vredesakkoord van 2005 respecteren”, aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage werd aan de partijen overhandigd tijdens een korte ceremonie. Naast delegaties van de twee partijen waren hierbij ook vertegenwoordigers van de regeringen die het vredesakkoord als waarnemer hebben ondertekend, waaronder Nederland. Tegelijkertijd vond er een ceremonie plaats in het afgelegen Abyei zelf, waar een live-verbinding was met Den Haag.