Nederland en Duitsland gaan samenwerken in Zuid Afghanistan

Minister Koenders en de Duitse regering werken vanaf vandaag samen bij het realiseren van 3 infrastructuurprojecten in het zuiden van Afghanistan.

Het gaat om de aanleg van een vertrek- en aankomsthal, toegangsweg, en opleiding van personeel voor het vliegveld op Kamp Holland bij Tarin Kowt, en om de toekomstige bouw van een technische school in Uruzgan en de renovatie van een bestaande technische school in Kandahar.

“Het zijn cruciale projecten voor de toekomst van 2 van de armste provincies in een van de armste landen ter wereld en ik zie deze nieuwe Duits-Nederlandse samenwerking als een verdere uitwerking van onze 3D-benadering. Deze samenwerking past ook goed in de 3D-benadering zoals ik die met de nieuwe Amerikaanse regering heb besproken,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De projecten zijn door de Afghanen zelf aangedragen. Koenders: “De economie van Uruzgan kan zich alleen duurzaam ontwikkelen als de provincie gemakkelijk bereikbaar is voor bedrijven, de overheid en hulporganisaties, en als er voldoende geschoold personeel uit de provincie zelf ingezet kan worden”.

De totale kosten voor de infrastructurele werken bedragen €23,3 miljoen. Het is de bedoeling dat de projecten voor het eind van 2010 uitgevoerd zijn.