Afghaans ziekenhuis blij met nieuwe bedden

Nederlandse militairen van Kamp Holland hebben vandaag twintig nieuwe verpleegbedden afgeleverd bij een Afghaans ziekenhuis in Tarin Kowt. Het medische personeel toonde zich er erg blij mee. Op Kamp Holland kreeg de medische staf eerder al signalen dat de hospitaalbedden nodig aan vervanging toe waren. Omdat er op de basis nog exemplaren in de opslag lagen, werd besloten die te geven. Een klein militair konvooi bracht echter niet alleen deze verrassing mee, maar ook een operatietafel.

Een Nederlandse verpleegster zette samen met Afghaanse collega's de eerste vier bedden in elkaar als voorbeeld. “De rest kunnen ze zelf opbouwen", zei initiatiefnemer majoor Mark van de medische staf, die blij was het ziekenhuis met de slaapplaatsen te kunnen helpen. "Wij deden er verder niks mee en daar waren ze hard nodig. De Afghanen hebben niks aan hightech spullen omdat ze deze simpelweg niet kunnen onderhouden. Operatietafels of bedden gaan niet snel kapot en zijn dus verantwoord om weg te geven.”


Operatietechnieken

Task Force Uruzgan heeft twee projecten met het TK Hospital. De eerste is de samenwerking tussen de Nederlandse en Afghaanse chirurg waarbij de Nederlander operatietechnieken overbrengt om de mensen beter te kunnen helpen. Het tweede project ligt op het vlak van materieel. Wanneer apparaten of instrumenten in het ziekenhuis stuk zijn, kunnen ze die ter reparatie aanbieden. Tevens trainen de Nederlanders de Afghanen het materiaal zelf te herstellen. Het gaat in beide gevallen om projecten die veel tijd en geduld vergen.