Veel belangstelling voor kenniswerkersregeling

Het Nederlands bedrijfsleven heeft samen met kennisinstellingen enthousiast gereageerd op de zogenoemde kenniswerkersregeling.

De regeling maakt het voor kennisintensieve bedrijven mogelijk om medewerkers maximaal anderhalf jaar te detacheren bij universiteiten en kennisinstellingen. Zij blijven in dienst van het bedrijf. Bedrijven en kennisinstellingen ontvangen voor de detachering een subsidie. Voorwaarde daarbij is dat de gedetacheerde kenniswerkers worden ingezet op de terreinen die van maatschappelijk belang zijn en de Nederlandse kennispositie versterken: de sleutelgebieden, de maatschappelijke innovatieagenda's, de thema's van de vraaggestuurde programmering van TNO en de GTI's en de thema's van NWO. Over de inhoud van het project moet overeenstemming bestaan tussen het bedrijf en de kennisinstelling.
In totaal zijn bij SenterNovem, dat de regeling uitvoert in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 182 aanvragen ingediend. Er zijn aanvragen ingediend om ruim 1800 onderzoekers van bedrijven bij kennisinstellingen te detacheren en meer dan 170 pas afgestudeerde onderzoekers bij kennisinstellingen te laten participeren in gezamenlijke projecten met bedrijven. SenterNovem zal samen met NWO snel een advies opstellen over de voorstellen zodat de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) nog vóór half september 2009 uitsluitsel kunnen geven.
Het kabinet verwacht met de Kenniswerkersregeling een overbrugging te bieden voor onderzoeksactiviteiten bij het bedrijfsleven. Ze wil met de regeling voorkomen dat kenniswerkers als gevolg van de economische crisis worden ontslagen. Daarmee zou waardevolle kennis verloren kunnen gaan.