De Leefbaarometer geactualiseerd

In oktober 2008 introduceerde de minister voor Wonen, Wijken en Integratie de Leefbaarometer. Met dit instrument wordt de leefbaarheid in alle Nederlandse wijken en buurten periodiek in beeld gebracht. Bij de introductie van de Leefbaarometer waren data over de jaren 1998, 2002 en 2006 beschikbaar. Vanaf 25 juni 2009 zijn hieraan de cijfers over 2008 toegevoegd. Hiermee wordt niet alleen de leefbaarheid in Nederland in 2008 inzichtelijk gemaakt, maar ook de ontwikkelingen in de laatste jaren.

Leefbaarheid verbetert

Uit de jongste update blijkt dat er sprake is van een duidelijke verbetering van de leefbaarheid: er zijn steeds minder gebieden met een negatieve score en steeds meer gebieden met de meest positieve score. Dit betekent dan ook dat steeds minder mensen in gebieden met leefbaarheidsproblemen wonen (zie figuur 1).


Figuur 1: Het aantal mensen wonend in gebieden met negatieve en positieve leefbaarheidsscores


Voornamelijk in de 40 wijken

Deze positieve trend zien we ook terug in de ontwikkeling van de gemiddelde leefbaarheidscijfers (zie figuur 2). De verbetering van gemiddelde leefbaarheidscijfers is zowel binnen als buiten de G31 te zien. De grootste verbeteringen in de laatste twee jaar zien we echter in de G4 en de 40 wijken.

De oorzaken

Uit een eerste analyse blijkt dat de verbetering van de leefbaarheid tussen 2006 en 2008 voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan de dimensie bevolkingssamenstelling (zie figuur 3). Binnen deze dimensie levert voornamelijk de daling van het aantal werklozen tussen 2006 en 2008 een grote bijdrage aan de leefbaarheidsverbetering. Gezien de grote (door CPB) voorspelde werkloosheidsstijging in 2009 en 2010 zal (een gedeelte van) deze leefbaarheidsverbeteringen in de volgende twee jaar waarschijnlijk weer teniet gedaan worden. Hierbij dient echter opgemerkt worden dat de leefbaarheidsverbeteringen van de laatste jaren niet alleen te danken zijn aan de werkloosheidsdaling. Ook de afname van overlast en criminaliteit en een verbetering van de woningvoorraad leverden namelijk een duidelijke bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheidssituatie.


Figuur 2: Gemiddelde leefbaarheidsscore per (type) gebied door de jaren heen


Figuur 3: Dimensiebijdrages aan de leefbaarheidsontwikkeling tussen 2006 en 2008

2010 en verder

De Leefbaarometer zal ook in de toekomst periodiek geactualiseerd worden. De eerstvolgende update, met informatie over de leefbaarheid in 2010, zal in de eerste helft van 2011 beschikbaar komen. Daarna zullen de updates in een tweejaarlijks tempo vervolgd worden. Hiermee kunnen de ontwikkelingen in de Nederlandse wijken nauwkeurig in de gaten gehouden worden wat het Rijk, de gemeenten, de corporaties maar ook alle andere wijkgerichte actoren in staat stelt het benodigde beleid te ontwikkelen en zo nodig bij te sturen.

De Leefbaarometer is ook beschikbaar in tabelvorm

De Leefbaarometer geeft gemeenten en provincies online informatie over de leefbaarheid in alle buurten en wijken. Het geeft de situatie in de wijk weer, maar ook ontwikkelingen en achtergronden van de buurt.

De resultaten van de Leefbaarometer worden weergegeven in kaartbeelden. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid de informatie in tabelvorm op te roepen:

  • Buurten of wijken per gemeente
  • Overzicht per wijk
  • Overzicht per buurt
  • Overzicht per postcode