Buitenlandse Zaken voor de klas

Vijftig medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken stonden gisteren op 12 Haagse basisscholen voor de klas. Dit gebeurde op initiatief van de nieuwe lichting diplomaten van 2008. Het bleek een succes voor zowel de schoolkinderen als de ambtenaren.

Dit jaar gaf een flink aantal beleidsmedewerkers zich opnieuw vrijwillig op. In groepjes van 4 gaven zij les op verscheidene basisscholen in de Schilderswijk en de Transvaalbuurt. Zij spraken met de kinderen over mensenrechten en kinderrechten in het bijzonder.

In het Kinderrechtenverdrag staan 54 rechten en plichten vermeld. Hierover discussieerden de kinderen en kozen vervolgens de belangrijkste uit om er een tekening van te maken, bijvoorbeeld recht op onderwijs, hygiëne en het recht om te spelen. De tekeningen komen terecht bij de Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger, die hen zal bedanken voor hun inzet en hulp bij het meedenken over kinderrechten.

Uit een Buitenlandse Zaken quiz, waarbij de kinderen werden uitgedaagd antwoord te geven op soms lastige vragen, bleek dat de kinderen uit groep 8 heel goed op de hoogte te waren van de Nederlandse en buitenlandse politiek.Vragen als hoeveel kinderen er op de wereld zijn, wat de millenniumdoelen inhouden, wat stille diplomatie betekent en wie de Franse president is wisten de meesten goed te beantwoorden.