Antwoorden op kamervragen van Koser Kaya over starre regels die buitenlandse stages voor assistenten in opleiding tot medisch specialist onmogelijk maken

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2941995

21 juli 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Koşer Kaya (D66) over starre regels die buitenlandse stages voor assistenten in opleiding tot medisch specialist onmogelijk maken (2009Z13064).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Laat de aios uitvliegen”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Op welke wijze gaat u uw voornemen om vanaf 2010 de mogelijkheid tot buitenlandse stages aan artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) te geven bewerkstelligen, nu blijkt dat de plenaire visitatiecommissie van de wetenschappelijke vereniging stages van menig topinstituut niet mee kan tellen, omdat zij de kwaliteit van de opleiding van deze instituten niet kan beoordelen?

Antwoord 2

In Nederland is het sinds jaar en dag aan de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) om te beoordelen of een zorginstelling gekwalificeerd kan worden als opleidingsinrichting. In het verlengde hiervan is het de verantwoordelijkheid van de MSRC om te toetsen of een buitenlandse stage als onderdeel van de opleiding kan worden aangemerkt. Bij goedkeuring zal de MSRC de stage opnemen in het opleidingsschema van de desbetreffende assistent in opleiding en kan de buitenlandse stage in aanmerking komen voor subsidie.

Vraag 3

Op welke wijze gaat u ervoor zorgen dat het door de wetenschappelijke vereniging in eerste instantie niet-erkennen van een buitenlandse opleiding niet per definitie betekent dat de aios hier niet een deel van zijn opleiding kan volgen?

Antwoord 3

Wanneer een wetenschappelijke vereniging het oordeel van de MSRC betwist, zal de vereniging zich met de MSRC moeten verstaan. Op basis van argumenten zullen keuzes moeten worden beargumenteerd en eventueel worden aangepast.

Vraag 4

Hoe verklaart u deze discrepantie tussen enerzijds de wens in de toekomst de beste medische specialisten te leveren en anderzijds het frustreren van de opleidingsmogelijkheden voor aios aan mondiale topinstituten?

Antwoord 4

Gezien het voorgaande zie ik als regel geen discrepantie.

1) Medisch Contact, 25 juni 2009