EZ maakt leerlingen bekend met windenergie

Het ministerie van Economische Zaken heeft leerlingen in de onderbouw van het havo en vwo actief laten kennis maken met windenergie. De landelijke ontwerpwedstrijd Eureka!Cup daagde zo'n 500 leerlingen uit om leeftijdgenoten te overtuigen van de voordelen van windturbines op het land. Zij deden dit door middel van een video.

Windturbines op land

De makers van de winnende video benadrukten bijvoorbeeld dat windenergie belangrijk is om het broeikaseffect te verminderen. De leerlingen behandelden de positieve en negatieve gevolgen van windturbines. Vervolgens concludeerden zij dat ´steeds meer mensen beginnen in te zien hoe belangrijk schone energie is, in de strijd tegen een beter klimaat´.

De winnende leerlingen mochten per boot naar het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ). Dit is het eerste Nederlandse windpark op zee, gerealiseerd door Shell en Nuon, met EZ als initiatiefnemer.

Met de video-opdracht wilde EZ leerlingen actief laten nadenken over de voordelen van windturbines op land. Bovendien moesten zij nadenken over de maatschappelijke belangen die meewegen bij de aanleg van een windmolenpark. EZ richt zich op de bevordering van duurzame energie, om ook in de toekomst zeker te zijn van energie en klimaatverandering tegen te gaan.

In maart 2009 stonden er in Nederland 2.000 winmolens, die samen ruim 2.000 MegaWatt leverden. De opbrengst van de windmolens die op dit moment in werking zijn, is goed voor de stroomvoorziening van ruim 1 miljoen huishoudens. Het kabinet heeft als doelstelling om de windenergie op land in deze kabinetsperiode te verdubbelen tot 4.000 MegaWatt.

Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd voor scholieren uit de eerste drie leerjaren van het have en vwo. In totaal kunnen leerlingen met zes of zeven verschillende opdrachten aan de slag gaan, die zijn geformuleerd door toonaangevende bedrijven en instellingen. Ieder jaar gaan de leerlingen aan de slag met een ander thema. Dit jaar was het thema 'de duurzame stad van de toekomst'. In 2009 is het thema energie: Watt's Going On?