Hr. Ms. De Zeven Provinciën terug in Nederland

Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën is vandaag aangekomen in de haven van Den Helder. Het luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine nam de afgelopen maanden deel aan de NAVO-operatie Allied Protector.

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm verwelkomde de bemanning van het marineschip. Op de rede reikte hij samen met de Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Zuiderwijk, en de voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie, mevrouw Anouchka van Miltenburg, de medaille voor vredesoperaties uit aan de zojuist aangekomen militairen.

Generaal van Uhm sprak zijn waardering uit voor de inzet en het aanpassingsvermogen van de bemanning: “U heeft laten zien hoe onze expeditionaire krijgsmacht grote prestaties levert. Hoe en wanneer de opdracht ook luidt, u bent er voor gegaan.”

Allied Protector
De missie voor de kust van Somalië had als doel het beschermen van koopvaardijschepen tegen piraten die in het gebied opereren. Het schip begon op 27 maart aan de missie en 2 dagen later assisteerde het fregat bij de aanhouding van piraten die probeerden een Duits marineschip te kapen.

Enkele weken later was Hr. Ms. De Zeven Provinciën betrokken bij de bevrijding van een gekaapt Yemenitisch vissersbootje. Eind juni werd ondersteuning verleend nadat piraten het gekaapte schip de MV Marathon hadden vrijgelaten. Gedurende de missie begeleidde het fregat een aantal koopvaardijschepen bij hun passage door de Golf van Aden.