535dpvam verslag HLWG 19 juli 2006.doc

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRAT IE (HLWG) OP 19 JULI 2006.

Samenvatting

Tijdens de eerste bijeenkomst van de werkgroep onder Fins voorzitterschap heeft Finland zijn programma uiteengezet, waarbij is gewezen op het belang van de implementatie van de bestaande initiatieven en programma’s en het streven naar coherentie. Daarnaast is gesproken over de Conferentie over migratie en ontwikkeling in Rabat, een aanpak op de migratieroute via Oost-Afrika en de voorbereiding van de EU-AU Ministeriële Conferentie over ontwikkeling en migratie.

Programma van het Finse voorzitterschap

VZ geeft aan welke onderwerpen het komende half jaar vooral de aandacht zullen krijgen. De onderwerpen die door de VZ genoemd worden zijn:

- Implementatie van de Europese Raadsconclusies “ Global approach to migration: Priority actions focussing on Africa and the Mediterranean ” ;

- vervolg op de Rabat-conferentie;

- EU-Afrik a ministeriële conferentie;

- Oost-Afrika migratieroute initiatief;

- EuroMed over migratie

- voorbereiding en vervolg VN-Hoge Politieke Dialoog over internationale migratie en ontwikkeling;

- Financiële aspecten van migratie-onderwerpen;

- Evaluatie en monitoring van projecten/initiatieven.

VZ geeft aan veel belang te hechten aan coherentie van beleid en wil duplicatie van initiatieven voorkomen.

Ministeriële Conferentie over Migratie en Ontwikkeling (Rabat, 10-11 juli 2006)

Tijdens de Ministeriële conferentie in Rabat is een politieke verklaring en een actieplan met een groot aantal maatregelen aangenomen, onder meer op het gebied van migratie en ontwikkeling, illegale migratie en legale migratie. Tevens is afgesproken dat de volgende ministeriële bijeenkomst uiterlijk binnen twee jaar na de Rabat-bijeenkomst zal plaatsvinden.

Verschillende landen en de Europese Commissie wijzen op het succes van de conferentie in Rabat. Zaak is om deze afspraken in partnerschap met de betrokken landen in uitvoering te brengen.

Migratieroute via Oost-Afrika.

Als onderdeel van een coherente aanpak start het Verenigd Koninkrijk met een initiatief voor Oost-Afrika. In het kader van de uitwerking van de ‘ Global approach to migration ’, die tijdens de Europese Raad van december 2005 is aangenomen, is het Verenigd Koninkrijk en Italië gevraagd om initiatieven op te zetten op de migratieroutes via Oost-Afrika. Dit vraagt om een andere aanpak dan in West-Afrika: de Oost-Afrikaanse landen zijn veelal oorsprongslanden, politieke gevoeligheid en instabiliteit is groot. Er wordt een voorzichtige, maar pragmatische en operationele benadering voorgesteld, die door een meerderheid van landen wordt ondersteund.

EU-AU Ministeriële Conferentie over migratie en ontwikkeling

VZ wijst op de African Common Position on Migration and Development die door de Afrikaanse Unie (AU) is aangenomen in Banjul. VZ geeft aan dat dit een gedegen document is waarin een groot aantal prioritaire en dwarsdoorsnijdende thema’s is opgenomen. VZ verzoekt de lidstaten na te denken over de positie van de EU op de geplande conferentie.

NL ziet de EU-AU conferentie als een eerste vervolg op de VN Hoge Politieke Dialoog. NL benadrukt dat een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid voor de organisatie en de agendasetting bij de Afrikaanse Unie zou moeten liggen. NL steunt de pleidooien voor coherentie en transparantie: in een beperkte groep kunnen initiatieven worden voorbereid, maar het is belangrijk de plenaire betrokkenheid te behouden.

Euromed bijeenkomst over migratie (Brussel, 20 juni 2006)

Tijdens de Euromed expert meeting on migration is gesproken over de migratieparagrafen uit het Euromed Vijfjaren werkprogramma. Aan de hand daarvan zijn drie terreinen geïdentificeerd om verder te praten, namelijk legale migratie, illegale migratie en migratie en ontwikkeling. Er zal een eerste fase van inventarisatie plaatsvinden om tot een overzicht te komen wat reeds al gedaan wordt op dit gebied.

De volgende HLWG zal plaatsvinden op 26 september.