Garuda niet meer op zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen

De Europese Commissie heeft op woensdag 15 juli de geactualiseerde zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen gepubliceerd. Op de lijst staan luchtvaartmaatschappijen die niet of onder bepaalde voorwaarden het Europese luchtruim binnen mogen, omdat zij niet aan het noodzakelijke veiligheidsniveau voldoen.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda staat niet meer op de lijst en mag dus weer op Nederland gaan vliegen.

In juli 2007 is Garuda op de zwarte lijst van de EU geplaatst. Naast de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) hebben vertegenwoordigers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de Indonesische luchtvaartautoriteiten geassisteerd bij het verbeteren van de toezichthoudende taken en het veiligheidsniveau. Indonesië heeft inmiddels kunnen aantonen dat het toezicht en het veiligheidsniveau bij vier luchtvaartmaatschappijen, waaronder Garuda, op orde is.

De zwarte lijst wordt opgesteld door de Europese ‘Air Safety Commitee’, waarin ook een vertegenwoordiging van Verkeer en Waterstaat zitting heeft. Op de zwarte lijst staan tientallen luchtvaartmaatschappijen uit onder andere Afrika en Azië.

Via onderstaande url kunt u de geactualiseerde zwarte lijst bekijken. De eerste lijst omvat alle luchtvaartmaatschappijen die de toegang tot het Europese luchtruim geheel is ontzegd. De tweede lijst omvat luchtvaartmaatschappijen die alleen onder bepaalde voorwaarden kunnen vliegen in Europa.