Einde carrouselfraude CO2-emissierechten

De btw-heffing bij CO2-emissierechten is verlegd van de verkoper naar de afnemer. Staatssecretaris De Jager (Financiën) maakt daarmee een einde aan de zogenoemde btw-carrouselfraude met de emissierechten.

Bij carrouselfraude draagt een bedrijf geen btw af aan de fiscus, maar trekt die wel af in zijn aangifte omzetbelasting. Dat kan als het bedrijf in het buitenland inkoopt tegen 0 procent btw, maar in Nederland ze toch met 19 procent btw doorverkoopt. Vaak houdt de frauderende partij na enkele maanden al op met bestaan, zodat de fiscus de schade moeilijk kan verhalen.

De staatssecretaris stopt deze fraude door de btw-heffing naar de afnemer van de emissierechten te verleggen. Zo kan de verkoper geen btw in rekening brengen. De maatregel is 14 juli bekend gemaakt en is per 15 juli 2009 in werking getreden.

Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen - met name CO2 - aanpakken. Die moet in 2020 met 30 procent verminderen vergeleken met 1990. Het wil dat onder andere bereiken met energiebesparing en meer gebruik van duurzame energie en heeft daarvoor het project Schoon en Zuinig opgezet. Minister Cramer coördineert dit project.