Tariefsverhoging Kadaster

De tarieven van het Kadaster gaan per 1 augustus 2009 gemiddeld met 25 procent omhoog. Dit heeft minister Cramer vrijdag 10 juli in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. De tariefsverhoging volgt op een sterke verslechtering van de financiële positie van het Kadaster vanwege de terugval op de woning- en vastgoedmarkt.

Omdat het om verhoudingsgewijs zeer lage bedragen gaat, valt van een verhoging geen effect te verwachten op het aantal transacties op de woningmarkt. Zo gaan de kosten van een akte van levering omhoog van 110 naar 145 €, en die van een hypotheek- of koopakte van 91 naar 120 €. De prijs voor het online raadplegen van het Kadaster stijgt van 2,15 naar 2,95 €.

Zonder maatregelen zou het eigen vermogen van het Kadaster verslechteren van minus 43 miljoen euro eind 2009 naar minus 83 miljoen euro eind 2010. Daardoor zou het in ernstige betalingsproblemen komen. De voorgestelde tariefsverhoging leidt tot een vermogenspositie van minus 22 miljoen euro eind dit jaar, en minus 13 miljoen euro eind 2010.

Het Kadaster heeft in het recente verleden al maatregelen genomen om de kosten te verlagen. Zo is de externe inhuur fors teruggebracht, is het aantal directies teruggebracht van 16 naar 5 en is het aantal vestigingen gereduceerd van 18 naar 8. Ook op het vlak van ICT en facilitair management zijn besparingen gerealiseerd.

De terugval in omzet is echter zo groot dat dit niet op korte termijn kan worden opgevangen door kostenbesparingen. Een tariefsverhoging is daarom onontkoombaar. Voor de langere termijn staan echter aanvullende besparingen op de agenda, bijvoorbeeld op het terrein van huisvesting, ICT en arbeidskosten.

In november stelt minister Cramer op voorstel van het Kadaster het Meerjaren Beleidsplan 2010-2014 vast. In dat kader zal onder meer een besluit worden genomen over de tarieven voor 2010.