Telers mogen gewasbeschermingsmiddel Reglone twee dagen eerder gebruiken

Telers van pootaardappelen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant mogen het gewasbeschermingsmiddel Reglone twee dagen eerder gebruiken dan bepaald door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verleent hiervoor een tijdelijke vrijstelling.

Vanwege mogelijke vogelsterfte mogen telers dit middel sinds dit jaar niet voor 15 juli gebruiken. Maar het vasthouden aan deze datum levert problemen op voor de sector, vooral in Zeeland en omgeving. Telers hebben namelijk last van het relatieve natte weer van de afgelopen dagen. Hierdoor ontstaat virusbesmetting. Om virusbesmetting naar de knollen te voorkomen, moet het loof van de pootaardappelen tijdig vernietigd worden. Hiervoor gebruiken telers het gewasbeschermingsmiddel Reglone.

Nu blijkt dat er weinig broedende vogels worden verwacht in de aardappelpercelen in zuidwest Nederland zodat er geen groot gevaar is voor vogels. Daarom verleent minister Verburg vrijstelling vanaf 13 juli om 17.00 uur. Waar een vogel broedt, mag het middel niet worden gebruikt.