Antwoord op Kamervragen over inval Irak

De minister-president heeft vragen beantwoord van Kamerlid Halsema (GroenLinks) over inlichtingen omtrent de inval Irak

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Halsema (GroenLinks) over inlichtingen omtrent de inval Irak, mij toegezonden op 29 juni 2009, nr. 2009Z12643.

De minister-president,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

1.

Bent u van mening dat de Commissie Davids over alle informatie moet kunnen beschikken voor haar onderzoek naar de inval in Irak en de Nederlandse betrokkenheid daarbij?

Antwoord:

Ja, zoals in mijn brief van 9 april j.l. aan uw Kamer, mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Buitenlandse Zaken en Defensie, is gesteld (Tweede Kamer, 31 847, nr.12)

2.

Bent u ervan op de hoogte dat (ex-)Kamerleden, die ten tijde van de inval in Irak deel uitmaakten van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, mogelijk informatie hebben gekregen over de inval in Irak die interessant kan zijn voor de Commissie Davids?

3.

Bent u zich ervan bewust dat deze (ex-)Kamerleden over gewisselde informatie enkel mogen spreken als zij toestemming hebben van de betrokken ministers?

4.

Zijn er met de Commissie Davids afspraken gemaakt over hoe om te gaan met deze zogenaamde zwijgplicht voor fractievoorzitters?

5.

Bent u ervan op de hoogte dat twee leden die deel uitmaakten van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ten tijde van de inval in Irak nu deel uitmaken van het kabinet, te weten de ministers van Financiën en van Buitenlandse Zaken?

6.

Bent u bereid de zwijgplicht van deze ministers op te heffen, zodat zij vrijuit met de Commissie Davids kunnen spreken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Alle informatie van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over Irak, waaronder de informatie die is verstrekt aan de commissie van Inlichtingen- en Veiligheiddiensten, is aan de commissie Davids verstrekt. De (oud-) leden van de commissie I&V kunnen in een vertrouwelijk gesprek met de commissie Davids daarover van gedachten wisselen.

7.

Bent u bekend met het bericht "Franse dienst hielp VS met aanval Irak" 1) en met de Argos uitzending van 20 juni jl.? 2)

Antwoord:

Ja.

8.

Was u er ten tijde van de inval in Irak van op de hoogte dat de Duitse en Franse geheime diensten nauw hebben samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst om inlichtingen te verzamelen over Irak? Zo ja, heeft u deze inlichtingen ook ingezien?

9.

Zijn Nederlandse inlichtingendienst- of ambassademedewerkers daags voor of tijdens de inval op de Franse ambassade aanwezig geweest? Zo ja, heeft er toen uitwisseling van informatie plaatsgevonden met Franse en Duitse inlichtingenmedewerkers over het verzamelen van inlichtingen voor de inval?

10.

Heeft Nederland in die tijd inlichtingen verzameld en/of verschaft aan de Amerikaanse, Duitse of Franse inlichtingendiensten? Heeft Nederland gefaciliteerd in het verstrekken van inlichtingen aan de VS? Zo ja, hoe heeft dit plaatsgevonden?

11.

Bent u bereid deze verdenkingen van Nederlandse samenwerking met andere inlichtingendiensten door de Commissie Davids te laten onderzoeken?

12.

Weet u welke andere landen hebben samengewerkt met de VS om inlichtingen te verzamelen? Zo nee, bent u bereid dit door de Commissie Davids uit te laten zoeken?

Antwoord:

Uw vragen worden conform de afspraak met uw Kamer doorgeleid naar de commissie Davids.

1) de Volkskrant, 19 juni 2009

2) http://weblogs.vpro.nl/argos/2009/06/19/20-juni-2009-franse-spionagehulp-bij-inval-in-irak