Marinedagen trekken 130.000 bezoekers

De Marinedagen hebben het afgelopen weekeinde ongeveer 130.000 bezoekers getrokken. Tijdens deze drie dagen lieten medewerkers van de Koninklijke Marine zien hoe hun organisatie wereldwijd op en vanuit zee de nationale en internationale veiligheid bevordert.

Zo zijn mijnenjagers permanent actief op onder meer de Noordzee met het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staan helikopters paraat voor het uitvoeren van zoekacties en reddingstaken en is er altijd een marineschip gereed om assistentie te verlenen bij calamiteiten op zee. Dit en meer was te zien tijdens de gecombineerde demonstraties met schepen, helikopters, eenheden van het Korps Mariniers en de Kustwacht.

Demonstraties

Elke demonstratie werd afgesloten met een amfibische landing van het Korps Mariniers waarbij troepen en zwaar materieel, waaronder een ‘Buffel’ (zware genietank) van de Koninklijke Landmacht, aan land werden gezet door speciale eenheden van het Korps Mariniers met behulp van landingsvaartuigen. Ook was er aandacht voor de verschillende missies waaraan de Koninklijke Marine deelneemt, bijvoorbeeld het beschermen van voedselschepen tegen piraten voor de kust van Somalië en de mariniers in Uruzgan.
Naast de gecombineerde demonstraties waren er ook diverse muzikale optredens, waaronder een optreden van de Reünisten Matrozen Kapel.