Minister Cramer neemt advies over gebiedsontwikkeling in ontvangst

Minister Cramer heeft vandaag in perscentrum Nieuwspoort een advies van de VROM-raad in ontvangst genomen over de spanning tussen milieuregels en ruimtelijke ontwikkelingen. In 'Dynamiek in gebiedsgericht milieubeleid. Ontwikkelen door herschikken' pleit de Raad voor een dynamisering van het milieubeleid. Bestuurders zouden per gebied de ruimte moeten krijgen om in een ‘milieu-ontwikkelingsplan’ ruimtelijke plannen te koppelen aan een slimme toepassing van milieuregels.

Niels Koeman van de VROM-Raad gaf het voorbeeld van de aanleg van een nieuwbouwwijk die geen doorgang kan vinden vanwege de aanwezigheid van een beschermde diersoort. Nu is die aanwezigheid reden om de aanleg te staken, dan wel fors te vertragen. In het voorstel van de VROM-Raad zou een tijdelijke verslechtering van de milieusituatie kunnen worden gecompenseerd met een verbetering op een later moment of op een andere plek.

Minister Cramer reageerde enthousiast: 'Ik heb deze gedachte al omarmd. De vermeende patstelling tussen milieuregels en ruimtelijke ontwikkelingen is geen reden om de milieuregels maar te versoepelen. Veeleer komt het aan op een slimmere en meer gebiedsgerichte aanpak. In de Crisis- en Herstelwet hebben we bijvoorbeeld al een experimenteerartikel opgenomen. Iets waar de Raad in haar advies ook voor pleit. Ook werken we aan een Wet gebiedsontwikkeling en milieu. Maar de waarde van dit advies zal zich moeten bewijzen in de praktijk: the proof is in eating the pudding.'