Extra vergunning voor behandeling hartafwijkingen

Minister Klink verleent een extra vergunning aan het UMCU voor cardiologische ingrepen bij mensen met een aangeboren hartafwijking. Eerder kregen 3 andere UMC’s hiervoor al een vergunning voor 2 jaar.

Klink schreef dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Op 11 juni 2009 informeerde hij de Kamer dat het Erasmus MC, het LUMC en het UMCG de enige centra in Nederland zijn die een vergunning krijgen voor het uitvoeren van cardiologische ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking. Door het concentreren van de zorgverlening voor deze patiënten wordt de kwaliteit beter geborgd.

Kwaliteitseisen

Door verschillende veranderingen komt het UMCU dichter bij de kwaliteitseisen die gesteld zijn door de Commissie kinderhartinterventies. Het UMC St. Radboud heeft alle activiteiten op het gebied van aangeboren hartafwijkingen overgeheveld naar het UMCU. Daarbij worden ook de specialisten van het UMC St. Radboud betrokken. Daarnaast krijgt het UMCU meer volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking, omdat omringende ziekenhuizen deze behandelingen niet meer uit mogen voeren. Ook het UMCU moet na 2 jaar volledig voldoen aan alle kwaliteitseisen die de commissie heeft geformuleerd.

3 centra

De commissie kinderhartinterventies heeft berekend dat er in Nederland ruimte is voor 3 centra die cardiologische ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking uitvoeren. Daarom gaat de minister in 2011 bekijken welke 3 centra structureel een vergunning krijgen. Dat bepaalt hij aan de hand van de kwaliteitscriteria en prestatiegegevens van de 4 centra die nu een tijdelijke vergunning hebben.