Politiesterkte groeit komende periode ondanks bezuiniging

De totale sterkte van de politie ligt nu al boven het streefniveau van 52.200 dat met de Kamer voor 2010 is afgesproken en zal de komende jaren nog doorgroeien. Ook de afspraak over de 500 wijkagenten blijft daarbij overeind. Er zijn momenteel zo’n 6.000 aspiranten in opleiding, die de komende jaren zullen instromen en dan meetellen in de politiesterkte. Sinds 2001 zijn er zo’n 3.000 politiemensen bijgekomen. Criminaliteit, overlast en verloedering zijn sinds 2002 gedaald, mede door de inzet van de politie en de groei van het aantal agenten. Dat schrijft minister Ter Horst (BZK) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondanks noodzakelijke bezuinigingen op de politiebegroting kiest de minister ervoor de operationele sterkte van de Nederlandse politie minimaal te handhaven en waar mogelijk nog te vergroten. De bezuinigingen lopen op van euro 148 miljoen structureel in 2010 tot euro 206 miljoen in 2014. Ze worden gerealiseerd door efficiencyverbeteringen, beperking van het aantal aspiranten en normering van het vermogen van de politie. Over de precieze invulling van de bezuinigingen vindt begin juli nog overleg plaats met de korpsbeheerders.

De minister heeft de Kamer al eerder laten weten in de toekomst anders te willen sturen op de politiesterkte. Zij wil daarom op korte termijn meer zicht hebben op de verhouding tussen operationeel en niet-operationeel personeel. Door efficiënter te gaan werken kan ook op de overhead bespaard worden en dat kan weer ten goede komen aan de operationele sterkte, waaronder ‘blauw op straat’ en de opsporing.