Nieuwe staatssteunregels voor publieke omroep: Krachtenbundeling lidstaten heeft effect gehad

Er komen op enkele punten aanpassingen van de huidige Europese regels voor de staatssteun voor de publieke omroepen.

Dat blijkt uit de definitieve versie van de Omroepmededeling die de Europese Commissie onder leiding van Neelie Kroes vandaag presenteert.

De Omroepmededeling laat de mogelijkheid open voor de publieke omroep om nieuwe mediadiensten te ontwikkelen (denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van het NOS-journaal op de mobiele telefoon). Ook bestaat de mogelijkheid voor de publieke omroep om gebruikers iets te laten betalen voor nieuwe mediadiensten. Wel wil de Commissie dat grote nieuwe media activiteiten vooraf getoetst worden op marktverstoring. Hoe ze dat doen is, is de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Minister Plasterk gaat ervan uit dat de goedkeuringsprocedure voor nieuwe media activiteiten zoals die in de nieuwe Mediawet is opgenomen, past binnen de kaders die de nieuwe Omroepmededeling stelt.

Commissaris Kroes startte begin 2008 een consultatie over de vraag of de staatssteunregels uit 2O01 gemoderniseerd moesten worden. Onder aanvoering van minister Plasterk uitte een meerderheid van lidstaten kritiek op eerdere concepten voor een nieuwe mededeling. In een gezamenlijke verklaring onderstreepten de lidstaten dat de Europese Commissie zich niet teveel moet mengen in het bepalen van de taakopdracht van de publieke omroep en verwezen daarbij naar het Protocol bij het verdrag van Amsterdam. De versie die er nu ligt is op een aantal punten aanzienlijk verbeterd.