Kinderopvang onverminderd populair

De ondernemers in de kinderopvang zijn er opnieuw in geslaagd meer kinderen op te vangen.

Dat blijkt uit de jongste meting naar wachtlijsten en wachttijden in de Buitenschoolse Opvang (BSO) en de kinderdagverblijven. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs verstuurde de meting vandaag naar de Tweede Kamer.

Tussen juni 2008 en december 2008 zijn 45.000 kinderen extra opgevangen in de buitenschoolse opvang en in de kinderdagverblijven. De relatieve wachtlijsten in BSO en kinderdagverblijven zijn dan ook gedaald: een groter deel van het totaal aantal kinderen dat opgevangen moest worden kreeg een plek. De wachttijd nam in de BSO en in de kinderdagverblijven af. De absolute wachtlijst in de kinderdagverblijven steeg wel. Dit komt omdat de vraag naar kinderopvang sneller steeg dan het aanbod.

Staatssecretaris Dijksma blijft zich sterk maken voor de aanpak van de wachtlijsten. "Ik ben blij dat de kinderdagverblijven erin zijn geslaagd zoveel meer kinderen op te vangen. De vraag blijft echter onverminderd groot. Ouders hebben behoefte aan meer kinderopvang en daar blijf ik me samen met alle betrokkenen voor inzetten."

De afgelopen periode zijn al veel maatregelen genomen die de wachtlijsten moeten terugdringen. Zo zijn onder meer procedures versimpeld en zijn gemeenten, scholen en kinderdagverblijven financieel ondersteund om aan capaciteitsuitbreiding te werken. Ook zijn maatregelen genomen om meer personeel te kunnen werven voor kinderdagverblijven.