Geen inflatiecorrectie kinderbijslag en kindgebonden budget

De hoogte van de kinderbijslag en het kindgebonden budget wordt in 2010 en 2011 niet aangepast aan de inflatie. En een eerder geplande extra verhoging van het kindgebonden budget in 2010 gaat niet door. Dat meldt het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer.

In april had de ministerraad al besloten de halfjaarlijkse indexering (aanpassing aan de inflatie) per juli niet toe te passen op de kinderbijslag. De periode van niet-indexering is nu dus met twee jaar verlengd.

Ook de hoogte van het kindgebonden budget wordt twee jaar niet aangepast aan de inflatie. Hoewel de voorgenomen extra verhoging van het kindgebonden budget volgend jaar niet doorgaat, gaat een groep ouders er toch financieel op vooruit. Dat is het gevolg van het onderbrengen van de tegemoetkoming voor schoolkosten (WTOS) in het kindgebonden budget.

Het afzien van de geplande extra verhoging van het kindgebonden budget in 2010 levert een besparing op, maar betekent geen feitelijke inkomensachteruitgang voor gezinnen. De inkomensgrens van het kindgebonden budget wordt verlaagd naar 28.413 euro.

Met deze maatregelen draagt minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) bij aan de bezuinigingen die in de Voorjaarsnota zijn overeengekomen. In totaal leveren ze in 2014 een besparing op van ongeveer 290 miljoen euro. De lagere inkomens worden in de maatregelen zoveel mogelijk ontzien.