Samenwerking tussen kinderopvang en peuterspeelzaal

Peuterspeelzalen en kinderopvang gaan meer samenwerken. Vanmiddag heeft staatssecretaris Dijksma van Onderwijs met verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Kinderen moeten alle kansen krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Met het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (OKE) wordt aangestuurd op meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen met een taalachterstand worden dan beter en sneller geholpen. Peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties gaan meer samenwerken. Vanmiddag hebben staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, vertegenwoordigers van gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvangorganisaties en ouders afgesproken gezamenlijk zorg te dragen om de kwaliteit van de kinderopvang en peuterspeelzalen te versterken.

De samenwerking houdt in dat gemeenten, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen geholpen worden bij de aanpassingen die nodig zijn door de invoering van het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelt samen met het ministerie van OCW en de branches voorbeeldmodellen voor samenwerking van peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties. Om voorschoolse educatie in de kinderopvang te bevorderen, komen er diverse stimuleringsactiviteiten. Op het gebied van voorlichting worden er regiobijeenkomsten en expertmeetings georganiseerd. Ook komt er een website, waar onder meer best practices te vinden zijn.

Op 19 juni 2009 stemde de ministerraad in met het wetsvoorstel OKE. Het wetsvoorstel treedt in werking per 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand. In het wetsvoorstel wordt aangestuurd op meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Doel van het wetsvoorstel is kinderen zo vroeg mogelijk te helpen hun taalachterstand weg te werken. Peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen gaan hiervoor meer samenwerken. Het minimumniveau van de kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komt meer in lijn met die van de kinderopvang. Na de zomer start een opleidingstraject om meer leidsters voor peuterspeelzalen te scholen, zodat er in elke groep een beroepskracht met minimaal SPW-3 komt te staan. De nieuwe wet houdt voor de ouders de prijzen in peuterspeelzalen laag. In totaal trekt staatssecretaris Dijksma euro43,5 miljoen uit voor meer en betere voorschoolse educatie en euro60 miljoen voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen.

Staatssecretaris Dijksma heeft de samenwerkingafspraken ondertekend met vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), MOgroep Kinderopvang, MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en peuterspeelzalen (BOinK), De Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang (BKN) en de Stichting Landelijke Platform Peuterspeelzalen (LPP).