Maatregelen energiebesparing gebouwen per juli 2009

In juli 2009 gaat een aantal tijdelijke regelingen van start die consumenten en professionals moet stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen in woningen en andere gebouwen.

Het stimuleringspakket is juist nu, tijdens de economische recessie, van belang om mensen te helpen om te investeren in energiezuinig en comfortabel wonen en daarmee hun woonlasten te verlagen. Het pakket houdt rekening met zowel kopers, huurders en eigenaren, als met verhuurders en corporaties. Doordat de verschillende regelingen uit het pakket met elkaar en met bestaande regelingen te combineren zijn wordt het aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Het 'stapelen' van subsidies, renteverlagingen en andere kortingen kan een aanzienlijk financieel voordeel ontstaan.

Voor consumenten gaat het om bijvoorbeeld de subsidieregeling maatwerkadvies. Een maatwerkadvies geeft direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning, wat deze kosten en welke besparing daarmee mogelijk is. De subsidie is bedoeld voor eigenaar-bewoners. De aanvrager van het advies ontvangt eenmalig maximaal 200 € wanneer hij een maatwerkadvies laat uitvoeren.

Verder staat het Rijk garant voor het energiebesparingskrediet. De BTW voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen wordt verlaagd van 19 naar 6 procent en er komt een subsidieregeling voor isolatieglas. De regeling voor isolatieglas wordt officieel pas per oktober 2009 opengesteld, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009. De exacte voorwaarden worden in de tweede week van juli bekendgemaakt

Meer Met Minder
De maatregelen passen binnen het convenant Meer Met Minder, waarvan de overheid partner is. Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande gebouwen. Het is een gezamenlijk initiatief van woningcorporaties, bouw-, installatie- en energiebedrijven en de ministeries van VROM, EZ en WWI. Doel van het convenant is tot 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en gebouwen aan te pakken en gemiddeld 30 procent energiezuiniger te maken. Meer Met Minder is in 2009 officieel van start gegaan. Meer informatie over het convenant en de regelingen: