Eind september aanwijzing 4e tranche Natura 2000-gebieden

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten dat op 24 september 2009 de inspraakprocedure start voor de aanwijzing van 11 Natura 2000-gebieden.

Het gaat om de gebieden Lauwersmeer, Bargerveen, Rottige Meenthe & Brandemeer, Stelkampsveld, Korenburgerveen, Binnenveld, Lingegebied & Diefdijk-Zuid, De Wilck, Biesbosch, Bunder- en Elsloërbos en Drentsche Aa-gebied.

De aanwijzing maakt duidelijk welke kwetsbare natuur in deze gebieden wordt beschermd en waar de grenzen van de natuurgebieden lopen. In de volgende fase, bij het opstellen van het beheerplan, wordt bepaald met welke maatregelen deze natuurwaarden worden beschermd en welke activiteiten wel of niet mogelijk zijn. Uiteindelijk worden in Nederland 162 Natura 2000-gebieden aangewezen.

Bij de 11 gebieden die na de zomer in ontwerp worden aangewezen gaat het om vijf landschapstypen: rivieren, beekdalen, hoogvenen, meren en moerassen en heuvelland. Met deze gebieden wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een grote variëteit aan Natura 2000-waarden, waaronder diverse veenhabitats, bossen en graslanden, diverse vissen, insecten en amfibiën, broedvogels en niet-broedvogels.

De ontwerp-aanwijzingsbesluiten voor deze gebieden liggen van 24 september tot en met 4 november 2009 ter inzage. In deze periode kan iedereen zijn mening geven over onder andere de begrenzing van de gebieden en de natuurdoelen. De ontwerpbesluiten zijn ter informatie al vanaf 29 juni 2009 te vinden op: www.minlnv.nl/natura2000. Via deze site zijn ook de ontwerp-aanwijzingsbesluiten te downloaden.

Netwerk van Europese natuurgebieden

De natuur houdt niet op bij de grens. Het is onderdeel van een groter geheel. Natura 2000 is het netwerk van Europese natuurgebieden. Het vormt de basis van het Europese natuurbeleid dat het behoud en herstel van de voor Europa waardevolle natuur garandeert. Ook in Nederland willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt en het aantal zeldzame soorten in aantal afneemt.

De Natura 2000-gebieden zijn het in ecologisch opzicht waard om beschermd te worden. Maar de gebieden bieden meer. Veel mensen kunnen in en om deze gebieden terecht voor recreatieve activiteiten. Dit zorgt voor toegevoegde waarden, zoals meer woongenot, een betere gezondheid en een gunstiger vestigingsklimaat.

Gedurende de hele inspraaktermijn is het mogelijk om te reageren. Op basis van de inspraakreacties schrijft het ministerie van LNV uiteindelijk de definitieve aanwijzingsbesluiten voor de verschillende Natura 2000-gebieden.