Prins van Oranje en minister-president 27 juni bij Nederlandse Veteranendag

Minister-president Balkenende en de Prins van Oranje wonen 27 juni 2009 in Den Haag de vijfde Nederlandse Veteranendag bij.

De dag start met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Balkenende een toespraak houdt. Aansluitend reiken op het Binnenhof de Prins van Oranje, de minister-president, de minister van Defensie, E. Van Middelkoop, de staatssecretaris van Defensie, drs. J.G. de Vries en de Commandant der Strijdkrachten, generaal P.J.M. van Uhm onderscheidingen uit aan veteranen en militairen in actieve dienst. Daarna reiken veteranen en kinderen de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uit aan zestig militairen die recent zijn teruggekeerd van een uitzending. Na het uitreiken van de medailles neemt de Prins op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af.

Nederland telt ruim 140.000 veteranen. Van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot de militairen die zijn ingezet bij de huidige vredesmissies. De Nederlandse Veteranendag vormt een eerbetoon aan al deze veteranen en heeft tot doel de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en het begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te versterken.

De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door het Comité Nederlandse Veteranendag en wordt ondersteund door de ministeries van Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De Prins van Oranje is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.