Veteranen klaar voor dag van erkenning

Om het publiek alvast op te warmen voor de Nederlandse Veteranendag in Den Haag springen vandaag om 13.30 uur tien militaire parachutisten in de Hofvijver. De parasprong is het best te zien vanaf de kant van het Mauritshuis.

De Nederlandse Veteranendag, die zaterdag 27 juni voor de vijfde keer wordt gehouden, kent een veelbelovend programma. Zo vormen bijna vierduizend veteranen, actief dienende militairen en een politie-eenheid bestaande uit (ooit uitgezonden) ex-militairen, een tachtig detachementen tellend defilé dat onder begeleiding van zeventien muziekkorpsen door de Haagse binnenstad trekt. Tweehonderd mindervalide veteranen worden in dertig historische voertuigen verplaatst.

Fietsende veteranen

In de stoet bevindt zich ook een groep (oud) militairen die vanuit Normandië naar de Hofstad fietst en rond negen uur hoopt te arriveren bij de Grote Kerk. Ze heeft het spoor gevolgd van de Prinses Irene Brigade, die in 1945 als eerste geallieerde eenheid Den Haag binnentrok.

Manifestatie op Malieveld
Op het Malieveld vindt een manifestatie plaats met diverse activiteiten. Daar treden ook Tante Lien, Do en Rob de Nijs op en vallen een expositie van veteranenkunst en een fototentoonstelling te bekijken.

Bijzondere medailles

Het Binnenhof verkeert 27 juni eveneens in militaire sferen. Na een besloten bijeenkomst in de Ridderzaal, ontvangen buiten één actief dienende militair en twee oude veteranen het Draaginsigne Gewonden. Tevens krijgt een Surinaamse oud-militair die in het voormalig Nederlands-Indië diende het Mobilisatie-Oorlogskruis. Tot slot ontvangen 56 militairen voor hun uitzending naar Afghanistan, Bosnië, Kosovo en Soedan de Herinneringsmedaille Vredesmissies.

Paradevlucht

Naast het gronddefilé vindt er ook een fly-past plaats met historische en moderne vliegtuigen van de luchtmacht.