Salaris publieke omroep aan banden

Het salaris voor presentatoren en deejays bij de publieke omroep wordt maximaal 181.000 euro per jaar (exclusief onkostenvergoeding en werkgeversbijdrage pensioen).

Slechts bij hoge uitzondering mag van dit zogeheten normsalaris afgeweken worden. Ontslagvergoedingen bedragen voortaan in principe maximaal één jaarsalaris.

Dat heeft minister Plasterk afgesproken met de raad van bestuur van de publieke omroep. Hij heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief geïnformeerd over de beloningscode, die de raad van bestuur in goed overleg met de omroepen heeft opgesteld. De raad van bestuur houdt toezicht op de naleving van de code en kan geld inhouden als de code niet wordt nageleefd. Als met de schending van het beloningskader ook de wet wordt overtreden dan kan het Commissariaat boetes opleggen.

Een eerdere versie van de beloningscode, waarin sprake was van een aanzienlijk hoger normsalaris, is op aandringen van de minister aangepast. Een combinatie van een salaris van rond de 240.000 euro - zoals aanvankelijk voorgesteld - en een uitzonderingsmogelijkheid was voor de minister niet aanvaardbaar.

De nieuwe bovengrens is nu vastgesteld op 181.000 euro maximaal. Hooguit in een handjevol situaties kan van deze maximumgrens afgeweken worden. Er moet dan bijvoorbeeld sprake zijn van een uniek talent of aantoonbare concurrentie met een niet publieke omroep. Een ander criterium is dat de publieke omroep door het niet kunnen aantrekken of behouden van een presentator qua bereik verliezen zou lijden. Het toestaan van uitzonderingen wordt een verantwoordelijkheid van de raad van bestuur, niet van de omroepen zelf.

Het is de bedoeling dat de code met ingang van 1 september 2009 in werking treedt. De code geldt niet voor bestaande arbeidsovereenkomsten. Het maximumsalaris voor bestuurders bij de publieke omroep zal, op grond van een wetsvoorstel dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in voorbereiding heeft, worden vastgesteld op maximaal 181.773 euro.