Ministerraad stemt in met instelling tijdelijke aanvullende staatsverzekering

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën en minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met het instellen van een tijdelijke aanvullende staatsverzekering (TASK). Deze staatskredietverzekering is een tijdelijke maatregel die toeziet op de zogenaamde omzetpolissen waarmee betalingsrisico's tussen bedrijven worden verzekerd. Op deze manier wordt bedrijven de mogelijkheid geboden om via hun bestaande polis bij hun kredietverzekeraar een verhoging van de verlaagde of lager afgegeven limieten aan te vragen. De verhoging door de staat is gemaximeerd tot het dubbele van de limiet die de verzekeraar heeft afgegeven. Deze maatregel is een aanvulling op de al bestaande staatsexportkredietverzekeringsfaciliteit waarbij de Staat thans risico's verzekert met een langere risicotermijn.

Als gevolg van de kredietcrisis zijn voor veel bedrijven de verzekerde limieten door verzekeraars verlaagd. Dat kan een belemmering zijn voor de handel. Daarom biedt deze maatregel de mogelijkheid om met dekking van de Staat de verzekerde limieten bij de verzekeraar maximaal te verdubbelen. De faciliteit is op initiatief van de Staat en in overleg met het Verbond van Verzekeraars, individuele kredietverzekeraars, VNO-NCW en brancheorganisaties vormgegeven. De verzekeraars voeren de faciliteit uit binnen de kaders die de Staat daartoe heeft geformuleerd. De belangrijkste voorwaarde daarbij is dat de risico's acceptabel zijn en dat Staat en verzekeraars samen in het risico zitten.

Alle betrokken partijen beseffen goed dat deze crisismaatregelen niet alle problemen oplost. Het kabinet meent wel dat deze maatregel effectief is om de handel te bevorderen. Aanvullend op deze faciliteit hebben kredietverzekeraars in overleg met VNO-NCW en brancheorganisaties een verklaring opgesteld over het intrekken van limieten (de zogeheten 'nullimieten'). In de verklaring is vastgelegd dat op verzoek van de exporteur opnieuw beoordeeld wordt of alsnog een limiet kan worden afgegeven. Het zal desondanks onvermijdelijk zijn dat kredietverzekeraars bepaalde bedrijven geen dekking kunnen bieden. In die gevallen zal ook door de Staat geen dekking worden afgegeven.

De faciliteit wordt ingericht voor zowel de binnenlandse handel als de buitenlandse handel en heeft een maximale omvang van 1,5 miljard euro. Spreiding van de risico's en de zorgvuldige risicoafweging maken het reële risico vele malen kleiner. Vanwege het risico die deze faciliteit met zich meebrengt, zal een substantieel hogere premie worden gevraagd dan in de markt gebruikelijk is. Daarnaast heeft het kabinet op de begroting een voorziening getroffen van 40 miljoen euro.

Gezien de aard van de maatregel is toestemming van de Europese Commissie nodig, voor zover het handel met OESO-landen betreft. Deze procedure is in voorbereiding. De maatregel gaat in op 1 juli 2009 en geldt onverkort tot en met 31 december 2009. Dat betekent dat onder deze faciliteit tot en met deze datum door klanten gevraagd kan worden limieten te verdubbelen. In het najaar zal een evaluatie plaatsvinden om te bepalen of verlenging van de faciliteit opportuun is.