Kabinet verruimt mogelijkheden voor kredietverzekering

Het Kabinet heeft op 26 juni 2009 besloten tot verruiming van staatskredietverzekeringen. Door dit besluit krijgen bedrijven meer mogelijkheden om een verzekering af te sluiten voor export en handel.

Minister Bos en staatssecretaris Heemskerk komen in overleg met kredietverzekeraars,VNO-NCW en brancheorganisaties met de uitbreiding tegemoet aan de wens van veel ondernemers om bij export en handel ondersteuning te bieden.

Heemskerk verwachtt door deze verruiming rond de 1,5 miljard euro extra aan handel kunnen verzekeren. Volgens de staatssecretaris noodzakelijk in de huidige moeilijke economische tijden. 'Nederland is een exportland en onze economie is voor een groot deel afhankelijk van de internationale handel. Met de verruiming van de mogelijkheden om te verzekeren, krijgen Nederlandse bedrijven een steun in de rug. Bedrijven krijgen meer ruimte voor handel en daar profiteert Nederland als geheel van.'

Bedrijven sluiten een exportkredietverzekering af bij een kredietverzekeraar. Omdat door de economische neergang de risico's toenemen, zijn in de afgelopen tijd de bedragen waarvoor een bedrijf zich kan verzekeren, echter verlaagd. Dat schaadt volgens Heemskerk de handelsmogelijkheden en daarmee de mogelijkheden voor herstel van de Nederlandse groei. Zijn besluit houdt in dat de overheid bedrijven in staat stelt de verlaagde verzekeringsbedragen te verdubbelen tot maximaal het oude niveau.

De nieuwe regeling loopt tot eind 2009 met mogelijkheden tot een verlenging voor 2010. Heemskerk reserveert voor de uitbreiding 20 miljoen euro.