Kabinet akkoord met aanpak voor Roma

Het Rijk gaat gemeenten ondersteunen bij de aanpak van problemen met een deel van de lokale Roma-gemeenschap. In de periode 2010 tot en met 2012 ontvangt de Vereniging Nederlandse Gemeenten jaarlijks 60.000 euro voor het uitwisselen van 'best-practices' op het terrein van handhaving. Het landelijk steunpunt Sinti en Roma in oprichting gaat onder meer helpen bij het bieden van zorg. Voorop staat dat de gemeenten de problemen lokaal moeten oplossen.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie mede namens de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor Jeugd en Gezin en de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De aanpak richt zich op een deel van de groep Roma die zich in Nederland hebben gevestigd als gevolg van de pardonregeling van 1978. Het gaat daarbij om ongeveer drieduizend personen.

De grootste problemen rond de Roma-gemeenschap hebben betrekking op de hoge criminaliteit, het extreem hoge schoolverzuim en de overlast. Voorop staat dat tegen criminaliteit, schoolverzuim en overlast stevig moet worden opgetreden. Ook gaat het om voorkomen van problemen en het bieden van kansen. Daarom kiest het kabinet voor een aanpak van 'grenzen stellen, perspectief bieden'. Bij de aanpak kunnen gemeenten gebruik maken van bestaande instrumenten en financiële middelen. Voor een adequate handhaving wil het kabinet dat gemeenten bestaande maatregelen effectiever inzetten.

Download