Doelstelling recycling kunststof in 2010 naar 38 procent

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met een aanpassing van het Besluit verpakkingen en papier en karton. De afspraak over de hoeveelheid te recyclen kunststofverpakkingen die minister Cramer eerder heeft gemaakt met gemeenten, provincies en het verpakkende bedrijfsleven en die is neergelegd in de Raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval is in het Besluit verwerkt.

De doelstellingen voor de recycling van kunststofverpakkingen zijn gesteld op 38 procent in 2010 en 42 procent in 2012. Ter vergelijking: in 2006 werd nog 24 procent van alle kunststof hergebruikt.

Producenten die minder dan 15.000 kilogram verpakkingen op de markt brengen, worden vrijgesteld van administratieve verplichtingen uit het besluit. Ook hoeven producenten geen uitgebreid plan van aanpak meer te overleggen over hoe ze gaan voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van verpakkingen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.