Deskundigheidseisen gastouderopvang bekend

De ministerraad heeft vandaag op voordracht van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs ingestemd met de nieuwe deskundigheidseisen voor de gastouderopvang.

Gastouders die vanaf volgend jaar kinderen willen opvangen kunnen op twee manieren aantonen dat zij voldoen aan de deskundigheidseisen. De eerste mogelijkheid is via het afleggen van het examen MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn, gericht op gastouderopvang. De tweede mogelijkheid is via het succesvol doorlopen van een EVC-procedure, waaruit blijkt dat de gastouder voldoet aan alle competenties van bovengenoemde opleiding. EVC staat voor Ervaringscertificaat en erkent de capaciteiten die veel huidige gastouders de afgelopen tijd al hebben opgedaan. Beide routes worden op maat gemaakt in overleg met de convenantpartijen MOgroep Kinderopvang, de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang en BOinK (de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang).

In overleg met de convenantpartijen wordt een centraal loket ingericht waar vraag en aanbod van examens en EVC-procedures op elkaar worden afgestemd en worden ingepland. Gastouders die de EVC-procedure in 2009 of 2010 met succes doorlopen, krijgen een financiële bijdrage van het Rijk ter compensatie van de opleidingskosten. Die gastouders krijgen een deel van de opleidingskosten tot een maximum van 750 euro vergoed. Alle gastouders moeten verder een EHBO aan kinderen-diploma kunnen overleggen.

Het kabinet besloot in juni vorig jaar het stelsel van Kinderopvang aan te passen, om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan en de kinderopvang betaalbaar te houden. In mei 2009 besloot het kabinet daartoe de thuisopvang te schrappen. Als de Eerste Kamer net als de Tweede Kamer instemt met de wijziging van de wet kinderopvang, gaan de nieuwe eisen vanaf 1 januari 2010 in.